Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Myrό Project Room | Γαβριήλ Ανδρονικίδης "Αλλοτρίωση"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Myrό Project Room | Γαβριήλ Ανδρονικίδης "Αλλοτρίωση"

0.0
Περιγραφή

Η Myrό Gallery παρουσιάζει με υπερηφάνεια την ατομική έκθεση του γνωστού γλύπτη Γαβριήλ Ανδρονικίδη στο Project Room με τίτλο “Αλλοτρίωση” με την επιμέλεια του Πάρη Καπράλου, και σας καλεί στα εγκαίνια της την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00.

 

Η έκθεση -η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου- αποτελείται κατά κύριο λόγο από νεότερη σειρά έργων μικρογλυπτικής του καλλιτέχνη, και από επιλεγμένα μεγαλύτερα έργα. Οι εκφραστικότατες συστραμμένες ανθρώπινες φιγούρες, που είναι τόσο χαρακτηριστικές στα έργα του, ενοποιούνται αρμονικά με το υλικό επιλογής καθεμιάς τους, που ποικίλλει από το ξύλο θαμνοειδών δέντρων μέχρι τον μπρούτζο, παράγοντας σε κάθε περίπτωση με απαράμιλλο τρόπο ζωή και κίνηση.

 

Περεταίρω, η έννοια της αλλοτρίωσης βιώνεται από τον καλλιτέχνη με την Μαρξιστική και την Εγελιανή διάσταση της. Αν η εισαγωγή του όρου στην επιστήμη πραγματοποιήθηκε τον 18ο αιώνα, από τον Ζαν Ζακ Ρουσώ ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να εκφράσει την εκ μέρους του ανθρώπου, ως μέλους της κοινωνίας, παραχώρηση προς την κοινότητα τμήματος των δικαιωμάτων του, τα οποία ανήκαν στη δικαιοδοσία του εκ φύσεως θεωρώντας την, ως προϋπόθεση ύπαρξης της κοινωνίας με την έννοια ότι ο άνθρωπος ανταλλάσσει την ατομικότητα του με τη συλλογική ύπαρξη, οι δύο σύγχρονοι πολιτικοί φιλόσοφοι την προσέγγισαν εντελώς διαφορετικά. Στον Μαρξ η έννοια της αλλοτρίωσης είναι κυρίαρχη στην θεωρία του: η αλλοτρίωση του εργάτη σημαίνει ότι η εργασία του είναι έξω από αυτόν. Μεταξύ του δημιουργού και του δημιουργήματος του παρατηρείται μια απόσταση: οι εργάτες παράγουν τα διάφορα προϊόντα με τον μόχθο τους αλλά δεν μπορούν να τα απολαμβάνουν. Στον Χέγκελ η έννοια της αλλοτρίωσης είναι κεντρικής σημασίας στον απολογισμό της ανάπτυξης του Πνεύματος, και της διαδικασίας της ανάπτυξης του Εαυτού. Σε αντίθεση με τους φιλοσόφους του Διαφωτισμού πριν από αυτόν, ο Χέγκελ δεν αντιμετωπίζει την ατομική αυτό-συνείδηση ως ένα άμεσο, αμετάβλητο δεδομένο, αφού στην θεωρία του, το “Εγώ” είναι μια ιστορική και κοινωνική δημιουργία, που αναπτύσσεται μέσα από μια διαδικασία αλλοτρίωσης και το ξεπέρασμά της, την αυτό-αποξένωση και την αυτό-αναγνώριση, μια “πτώση” σε διχασμό και τη συμφιλίωση.


Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo