Περιγραφή
Το Πρόγραμμα "Μνήμη του Κόσμου" της UNESCO είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1992 για να προστατεύσει την τεκμηριωμένη κληρονομιά της ανθρωπότητας από τη συλλογική αμνησία, την παραμέληση, τη φθορά με την πάροδο του χρόνου και τις κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και από την σκόπιμη καταστροφή.
Η πρώτη ελληνική εγγραφή στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το 2015 με τον Πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. και αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Τα μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το ιερό του Διός και της Διώνης στη Δωδώνη αποτελούν τη δεύτερη ελληνική εγγραφή, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάϊο του 2023.
Τιμώντας το σημαντικό αυτό γεγονός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργανώνει την Παρασκευή 12 Απριλίου (11:30-15:00) μία παρουσίαση των δύο αυτών πολιτιστικών αγαθών της ανθρωπότητας και του Προγράμματος της UNESCO "Μνήμη του Κόσμου".
Ομιλήτριες:
- Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Χαιρετισμός
- Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
"Η μαντική δραστηριότητα στην Δωδώνη, το αρχαιότερο ελληνικό χρηστήριο"
- Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ιωαννίνων
"Αγωνίες θνητών χαραγμένες σε μόλυβδο"
- Κωνσταντίνα Μπενίση, Προϊσταμένη στο Τμήμα Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών του ΥΠΠΟ
"Το πρόγραμμα "Μνήμη του Κόσμου" της UNESCO και η συμβολή του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς."
- Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δόμνα Τερζοπούλου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου
"Ο πάπυρος του Δερβενίου: η πρώτη ελληνική εγγραφή στον Διεθνή κατάλογο της UNESCO "Η μνήμη του κόσμου", ιστορία και παραλειπόμενα".
-Ευαγγελία Τσαγκαράκη, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας του ΑΜΘ
"Ο Πάπυρος του Δερβενίου: ένα βιβλίο που ακόμη διαβάζεται και γοητεύει"