Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΡΟΔΟΣ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Ακρόπολη Ρόδου

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες

Ακρόπολη Ρόδου

0.0
Περιγραφή
H Ακρόπολη της Pόδου δέσποζε στο δυτικό και ψηλότερο μέρος της πόλης (τοποθεσία γνωστή σήμερα με τις ονομασίες λόφος του Αγίου Στεφάνου ή Μόντε Σμιθ).  Δεν ήταν οχυρωμένη και περιλάμβανε ένα σύνολο ελληνιστικών και υστεροελληνιστικών μνημείων (3ος-2ος αι. πΧ) όπως Iερά, μεγάλου μεγέθους ναούς, διάφορα δημόσια κτίρια και υπόγειους λατρευτικούς χώρους. 

Τα μνημεία είναι αρμονικά συνδυασμένα με το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο.  Χαρακτηριστικό τους ήταν η κλιμακωτή οικοδόμηση σε ανισοϋψή τμήματα του εδάφους, με τη χρήση διαμορφωμένων πλατωμάτων και ισχυρών αναλημματικών τοίχων. 

Κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού από τους Ιταλούς (1912-1945) πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και εκτεταταμένες ανακατασκευές (ακολουθώντας πρακτικές που σήμερα δεν είναι επιστημονικά αποδεκτές). Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συντηρήθηκε από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία ο χώρος του ναού του Πυθίου Απόλλωνα που είχε πληγεί από τους βομβαρδισμούς  και επιβαρυνθεί από την τοποθέτηση εκεί πυροβόλων όπλων. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες αναστηλωτικές εργασίες. 

Σήμερα αποτελεί μια αρχαιολογική ζώνη 1250 στρεμμάτων στην οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές ανασκαφές των οποίων η συνέχιση αναμένεται να αποκαλύψει τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ρόδου.

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι:
- Nαός Aθηνάς Πολιάδος και Διός Πολιέως
Βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του λόφου. Δωρικού ρυθμού, μεγάλος πώρινος περίπτερος ναός (περιβαλλόταν δηλαδή από στοά με κίονες) στον οποίο οι Ρόδιοι διατηρούσαν τα κείμενα των συνθηκών που είχαν συνάψει με άλλες πόλεις-κράτη.
- Nυμφαία
Μικρά ιερά μέσα σε πλούσια βλάστηση στο βόρειο τμήμα της ακρόπολης που συνδέονταν με τις Νύμφες.  Ήταν τέσσερις υπόγειες σπηλαιώδεις κατασκευές λαξευμένες στο βράχο όπου ανέβλυζαν υπόγεια νερά. Από τα πιο εντυπωσιακά της Αρχαιότητας, λειτουργούσαν ως χώροι λατρείας αλλά και αναψυχής.
- Ωδείο: Αναστηλωμένο μικρό μαρμάρινο Ωδείο χωρητικότητας 800 περίπου θέσεων.
- Nαός Πυθίου Aπόλλωνος: Πώρινος περίπτερος ναός, δωρικού ρυθμού, μικροτέρων διαστάσεων από τον Ναό της Αθηνάς Πολιάδος και Διός Πολιέως. Εχει αναστηλωθεί τμήμα της ΒΑ πλευράς του (τέσσερις κίονες και μέρος του επιστυλίου). 
-Στωϊκό κτίσμα: Σώζεται μόνο ο τοίχος της θεμελίωσης της στοάς.
- Αρτεμίσιο: Σώζονται μόνο λείψανα  αυτού του χώρου λατρείας που φαίνεται ότι ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της Αρτέμιδας.
-Στάδιο: Αναστηλωμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Εκεί διεξάγονταν γυμνικοί αγώνες (όπως οι σημερινοί αγώνες στίβου). Διακρίνονται τρείς οικοδομικές φάσεις: τον 4ο αι.πΧ, το 227 πΧ (μετά από ισχυρό σεισμό) και τον 2ο αι. μΧ (ρωμαϊκή περίοδος). Τα μόνα αυθεντικά τμήματα που σώζονται είναι στη σφενδόνη, στις θέσεις των επισήμων (προεδρίες) και σε μερικά από τα κάτω έδρανα (ειδώλια). Υπάρχει και η θέση του μηχανισμού για την εκκίνηση των αθλητών.
- Γυμνάσιο: Χώρος που δίδασκαν οι φιλόσοφοι και οι εκπρόσωποι των ρητορικών σχολών της Ρόδου.
- Bιβλιοθήκη: Κοντά στο Γυμνάσιο, με βάση επιγραφικά ευρήματα, φαίνεται ότι υπήρχε Βιβλιοθήκη. 

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo