Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

''Το τραγούδι του αηδονιού'' σε σκηνοθεσία Μάρκο Γκαίκε στην GNO TV

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

''Το τραγούδι του αηδονιού'' σε σκηνοθεσία Μάρκο Γκαίκε στην GNO TV

0.0
Περιγραφή
Διάρκεια: 23'

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στην GNO TV τη μοναδική χορογραφία του Ίγκορ Στραβίνσκι Το τραγούδι του αηδονιού σε σκηνοθεσία Μάρκο Γκαίκε.

Το τραγούδι του αηδονιού είναι μέρος του τριπτύχου Από τη Ρωσία με αγάπη που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον Απρίλιο του 2019.

Η χορογραφία Το τραγούδι του αηδονιού του Μάρκο Γκαίκε μοιάζει με ένα τραγούδι καμωμένο από χορευτικές φιγούρες. Ένα τραγούδι φυλακισμένο σε ένα κλουβί, παρατημένο έξω στον άνεμο και τη βροχή.

Ένα σιωπηλό τραγούδι θαμμένο στη γη, μέσα σε ένα μικρό ξύλινο κουτί. Φτερουγίζει, σπαρταράει, συσπάται και τινάζεται. Οι θεατές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με παράσταση μπαλέτου του Μάρκο Γκαίκε μένουν κατάπληκτοι: Ο χορογράφος "επιτίθεται" στο κοινό μέσα από την κίνηση – μέσα από ασυνήθιστες κινήσεις. Σε αντίθεση με το κλασικό μπαλέτο ή τον σύγχρονο χορό, στο έργο του Γκαίκε πάνω από όλα βλέπουμε κυρίως τον κορμό και τα χέρια σε απόλυτη αναταραχή. Στα έργα του Γκαίκε δεν δίνεται πια έμφαση στα πανέμορφα πόδια. Οι βραχίονες και τα χέρια πλέον δεν αποτελούν ένα τυποποιημένο συμπλήρωμα του κάτω μέρους του σώματος. Αντιθέτως, ένα ολοκαίνουριο σύμπαν κινήσεων αναπτύσσεται γύρω από το κεφάλι και τον κορμό. Παράλληλα, μικρές νησίδες νοήματος εμφανίζονται μέσα από αυτόν τον αναστατωμένο ποταμό: αυτό που αρχικά φαινόταν νευρικό κι ανήσυχο ξαφνικά απαιτεί να αναγνωριστεί, να γίνει κατανοητό και εντέλει να ενσωματωθεί.
Η πρώτη παρουσίαση της χορογραφίας Το τραγούδι του αηδονιού πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Μπαλέτο της Λειψίας, ενώ το 2015 μια νέα εκδοχή της ανέβηκε από το Μπαλέτο της Στουτγάρδης. Όταν ζητήθηκε από τον Γκαίκε να περιγράψει με δυο λόγια το νόημα της χορογραφίας του, εκείνος ανέφερε: "Τραγούδι, Έρως, Θάνατος".

Ο Γερμανός Μάρκο Γκαίκε έχει υπάρξει φιλοξενούμενος χορογράφος στα Μπαλέτα της Στουτγάρδης, του Ρόττερνταμ, καθώς και συνεργαζόμενος χορογράφος στο Nederlands Dans Theater. Έχει δημιουργήσει πάνω από 60 χορογραφίες, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από το Τελ Αβίβ και το Σάο Πάολο μέχρι τον Καναδά, τη Μόσχα και τη Ζυρίχη.

Το τραγούδι του αηδονιού είναι μέρος του τρίπτυχου Από τη Ρωσία με αγάπη που παρουσιάστηκε από τις 6 Απριλίου μέχρι τις 19 Απριλίου 2019.

Συντελεστές – Διανομή
Χορογραφία, Σκηνικά: Μάρκο Γκαίκε
Κοστούμια: Μιχαέλα Σπρίνγκερ
Φωτισμοί: Ούντο Χάμπερλαντ
Πιάνο: Γιώργος Κωνσταντίνου

Χορευτές:
Άννα Φράγκου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Ρίνα Σιμάντα, Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Κρίστιαν Μάνεβ, Γιάννης Μητράκης, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Αγορά εισιτηρίου για on demand μετάδοση: 5€ 

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo