Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Online έκθεση "Από την Ιωνία στο Ιόνιο: "Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή"

Μένουμε Σπίτι - Εκθέσεις

Online έκθεση "Από την Ιωνία στο Ιόνιο: "Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή"

0.0
Περιγραφή
Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας ανακοινώνει την ανάρτηση της επετειακής ψηφιακής έκθεσης με τίτλο "Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή", η οποία χρηματοδοτήθηκε και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπονήθηκε από μια ομάδα νέων επιστημόνων.

Η εν λόγω ψηφιακή έκθεση αποσκοπεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές της παρουσίας των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα, μέσα από έξι θεματικές ενότητες. Επίσης, η έκθεση παρουσιάζει τέσσερα ειδικά αφιερώματα που συσχετίζονται με το μείζον αυτό ιστορικό γεγονός. Βασικός άξονας που διατρέχει όλη την έκθεση είναι οι μαρτυρίες τόσο των προσφύγων, όσο και των απογόνων τους. Για τον λόγο αυτό οι μαρτυρίες αναδεικνύονται σε "εκθέματα", τα οποία μας μεταφέρουν τα βιώματα και τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών, αλλά και τα συναισθήματα των απογόνων τους. Παράλληλα, παρουσιάζονται αρχειακά τεκμήρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό - αρκετά για πρώτη φορά - από αρχειακούς φορείς και ιδιωτικές συλλογές.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ενός χρόνου προετοιμασίας, έρευνας και τεκμηρίωσης, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
- Συλλέχθηκαν 50 συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από απογόνους β΄ και γ΄ γενιάς. Οι μαρτυρίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά απογόνους που ζουν μόνιμα στην Κέρκυρα, αλλά υπήρξε φροντίδα για τη συλλογή μαρτυριών και από άλλα μέρη όπου εγκαταστάθηκαν οριστικά πολλοί πρόσφυγες που είχαν περάσει αρχικά από την Κέρκυρα. Οι μαρτυρίες αυτές εγκαινιάζουν το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

- Εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός μαρτυριών (δημοσιευμένων ή ηχογραφημένων) προσφύγων που έζησαν ή πέρασαν από την Κέρκυρα.

- Η ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε ή επικοινώνησε με πάνω από 25 φορείς / ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και συνέλεξε πολύτιμο αρχειακό υλικό. Κάποια από αυτά τα τεκμήρια, ως τώρα ήταν εντελώς άγνωστα.

-Αντίστοιχα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό συλλέχθηκε από δεκάδες ιδιωτικές συλλογές.

Η ψηφιακή έκθεση είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά εδώ.

Η ομάδα έργου:
- Ευστάθιος Πουλιάσης (επιστημονικός υπεύθυνος)
- Σπύρος Γαούτσης, Μάγια Χαραλαμποπούλου, Παναγιώτης Μηλιώνης, Γεωργία Λαζαρίδου, Δημήτρης Μουζακίτης, Λίλιαν Κυπριζόγλου (μέλη ερευνητικής ομάδας)
- Δημήτρης Ζυμάρης, Κωνσταντίνος Καρδάμης, Κωνσταντίνος Λιντοβόης (μέλη συμβουλευτικής επιτροπής Αναγνωστικής Εταιρίας)
- Έλενα Λουκά (Μηχανικός Λογισμικού)
- Ευαγγελία Καζαντινού (μεταφράστρια)
- Σοφία Φεγγούλη (γραμματειακή υποστήριξη)

Δείτε που παίζεται (1)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)
Πρόγραμμα (1)
1 Χώρος στην περιοχή
Καθημερινά 00:00 - 23:59

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2023
art&life logo