Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
Close Fliters
Current city
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

"On the Road to Change" Σειρά βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων

Μένουμε Σπίτι - Διάφορα

"On the Road to Change" Σειρά βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων

0.0
Περιγραφή
Διάρκεια: 43'

"Είναι πολύ θετικό όταν βλεπεις αναδυόμενες μορφές οργάνωσης που δεν περιορίζονται μόνο στο να απαιτούν αλλα και να δημιουργούν νέες συνθήκες".
(Γκίγκη Αργυροπούλου)

"Στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα στην ενημέρωση: δεν έχουμε τον πλουραλισμό της πληροφορίας που έχει ανάγκη μια δημοκρατία".
(Κωστής Παπαϊωάννου)

Πόση αλληλεγγύη χρειάζεται σε περιόδους κρίσεων προκειμένου να αποτραπεί ο κατακερματισμός των κοινωνιών σε ανταγωνιστικά στρατόπεδα; Μήπως μια "ειδικοκρατία" διαδέχτηκε τη δημοκρατία; Ποιος νομιμοποιείται να εκπροσωπεί τους άλλους; Γιατί δεν επαρκούν οι εκλογές από μόνες τους για να εξασφαλιστεί η λειτουργία μιας δημοκρατίας; Οι θεσμοί είναι αρτηριοσκληρωτικά κατάλοιπα της δημοκρατικής διαδικασίας ή ζωτικής σημασίας αποθήκες της συγκεντρωμένης κοινωνικής γνώσης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ευέλικτης και γρήγορης στα αντανακλαστικά της, άμεσης δημοκρατίας έναντι της δυσκίνητης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας; Δικαιούται καθένας να έχει λόγο και να συμμετέχει στη διακυβέρνηση και τη χάραξη πολιτικής; Ποιες εξουσίες απειλούν την δημοκρατία; Χρειαζόμαστε περισσότερο κράτος και λιγότερη αγορά; Ποιος εγγυάται για το κοινό καλό; Πώς αναζητούν οι πολίτες νέους τρόπους παρέμβασης και συμμετοχής; Πώς καθρεφτίζονται όλα αυτά στην πόλη;

Σε μια σειρά βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων, ειδικοί απαντούν στα ερωτήματα αυτά ενώ είναι καθ’ οδόν στις γενέτειρές τους: στις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ελλάδα και τη Γερμανία τα ερωτήματα αυτά τίθενται εξίσου επιτακτικά. Οι απαντήσεις, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικές και έτσι αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την ποικιλία των ερωτημάτων αλλά και την ποικιλία των οπτικών αναφορικά με το μέλλον της δημοκρατίας στη μετά την πανδημία εποχή.

H επιμελήτρια Γκίγκη Αργυροπούλου και ο ιστορικός Κωστής Παπαϊωάννου θα μας ξεναγήσουν σε μια διαδρομή μέσα από την Αθήνα. Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας, θα συνεχίσουμε και διασχίζοντας τη λεωφόρο Συγγρού θα κατευθυνθούμε στα δύο κέντρα πολιτισμού που ανεγέρθηκαν από δύο ιδιωτικά ιδρύματα – το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Νιάρχου. Τα δύο μεγάλα αυτά κέντρα έδωσαν το στίγμα τους στην εικόνα της πόλης και στο πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.

Η διαδρομή πίσω στο κέντρο θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων και την πλατεία Συντάγματος, για να καταλήξει στην εναλλακτική συνοικία των Εξαρχείων όπου ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, θα μιλήσει για τον ρόλο των δημοτικών αρχών σε σχέση με την κουλτούρα καλωσορίσματος των προσφύγων στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής κουβεντιάζουν επίσης μεταξύ άλλων για την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, τις διαφορετικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας καθώς και τα θετικά μηνύματα από τον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης. Τελευταίος σταθμός θα είναι τα Τουρκοβούνια: μια ματιά στην Αθήνα από ψηλά – μια ματιά στο μέλλον.

Το επεισόδιο θα προβληθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2022 στο YouTube κανάλι του Goethe-Institut Athen

Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε που παίζεται (1)

Φωτογραφίες & Βίντεο (2)
Πρόγραμμα (1)
1 Χώρος στην περιοχή
Καθημερινά 00:00 - 23:59

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2022
art&life logo