Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Διάλεξη και συζήτηση "Η μνήμη ποιων ανθρώπων μετράει; Το αποικιοκρατικό παρελθόν και ο ρατσισμός στην Ευρώπη"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Διάλεξη και συζήτηση "Η μνήμη ποιων ανθρώπων μετράει; Το αποικιοκρατικό παρελθόν και ο ρατσισμός στην Ευρώπη"

0.0
Περιγραφή
Ο Mark Terkessidis συζητά με τον Κωστή Παπαϊωάννου και την Αθηνά Αθανασίου.

Ο ανθρωπολόγος Michael Herzfeld χαρακτήρισε κάποτε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ως "κρυπτο-αποικιοκρατική". Ο όρος αυτός περιγράφει την κατάσταση κρατών που ναι μεν κατ’ όνομα είναι πολιτικά ανεξάρτητα αλλά λόγω της οικονομικής εξάρτησης παραμένουν στην πράξη εξαρτημένα με έναν συχνά σαφώς ταπεινωτικό τρόπο.

Όλα τα κράτη των Βαλκανίων λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο – παρέμειναν ακόμη και μετά την ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία έρμαια των μηχανορραφιών και των πολιτικών παιχνιδιών των ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι οποίες εν μέρει ασκούσαν την επιρροή τους κατά βούληση στην εσωτερική πολιτική των κρατών. Έτσι, η σχέση των γερμανικών κρατών προς την ανεξάρτητη Ελλάδα χαρακτηρίστηκε τον 19ο αιώνα από μια αίσθηση ανωτερότητας εκ μέρους τους.

Επομένως, υπάρχει μια μακρά προϊστορία της αυτοκρατορικής εμπλοκής, η οποία κατ’ αρχάς οδηγεί σε μια εξήγηση για το αδιανόητο γεγονός του αφανισμού 1.600 χωριών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από το νέο βιβλίο του Mark Terkessidis "Η μνήμη ποιων ανθρώπων μετράει; Το αποικιοκρατικό παρελθόν και ο ρατσισμός σήμερα" (2018) o Έλληνας ιστορικός Κωστής Παπαϊωάννου και η κοινωνική ανθρωπολόγος Αθηνά Αθανασίου θα δημιουργήσουν συνδέσεις για την τρέχουσα συζήτηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Πρόκειται για ερωτήματα γύρω από τρέχοντα ζητήματα, όπως η άνοδος του εθνικισμού και του ρατσισμού από την οπτική γωνία του πολιτισμού της μνήμης και η συζήτηση για τις (μετα)αποικιακές εξαρτήσεις.

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης θα γίνει διαδικτυακά μέσω live streaming στο Facebook (ελληνικά) και στο κανάλι YouTube (γερμανικά). 

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2020