Στην Ευρώπη, ο διαχωρισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής δεν είναι καθαρά γεωγραφικός- είναι επίσης -και κυρίως- πολιτιστικός. Όσον αφορά τη μουσική, η σοβαρή μουσική παράδοση της Κεντρικής Ευρώπης (και ιδίως των γερμανικών χωρών) μεταξύ του 18ου και του 20ού αιώνα δίνει σαφή έμφαση στην εκφραστική συνοχή και πυκνότητα, στη μορφολογική αρχιτεκτονική και στην αρμονική σαφήνεια. Αντίθετα, η Ανατολή ανακάλυπτε σταδιακά μια δική της "φωνή" που επικεντρωνόταν περισσότερο στην επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ μιας ζωντανής λαϊκής παράδοσης και του θαυμασμού της για τα δυτικά επιτεύγματα, μεταξύ της πληθώρας πάθους στον πυρήνα της σλαβικής ψυχής και της αφοπλιστικής "ψυχρότητας" που συχνά περιγράφει την επιφάνειά της. Είναι αυτές οι αντίθετες αισθητικές τάσεις, αυτή η παράφωνη συνύπαρξη, που δίνει τον τόνο στον ευρωπαϊκό μουσικό πλουραλισμό, τον οποίο επιδιώκει να αναδείξει το 12ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων. Σε κάθε μία από τις έξι συναυλίες του θα αντιπαρατεθούν έργα της γερμανικής κλασικής και ρομαντικής παράδοσης με έργα από τη Ρωσία, την Πολωνία και την Τσεχία, όλα γραμμένα τον 19ο και τον 20ό αιώνα.
Εμβληματική του γερμανικού πνεύματος, η μουσική του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν δεν θα μπορούσε να λείπει από το Φεστιβάλ: το περίφημο Σεπτέτο του, αν και γράφτηκε στα νιάτα του, θα γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα και συχνά εκτελούμενα έργα του συνθέτη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής του ίδιου του Μπετόβεν.
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου στο Minoa Palace Resort και στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
εδώ.