Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Θέατρο

"Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος" του Άλντους Χάξλεϋ στο Θέατρο Σημείο

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

"Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος" του Άλντους Χάξλεϋ στο Θέατρο Σημείο

0.0
Περιγραφή
Η εκδήλωση είτε έχει ακυρωθεί, είτε αναβληθεί, λόγω κορωνοϊού.Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος
-εμπνευσμένο από την ιδέα του Aldous Huxley που γέννησε το μυθιστόρημα Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος (1932).

Το 1932, ο Άλντους Χάξλεϊ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, εκδίδει ένα βιβλίο που επρόκειτο να χαρακτηριστεί προφητικό: τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο. Πρόκειται για ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, το πρώτο του είδους του· περιγράφει μια εφιαλτική κοινωνία χτισμένη με ονειρικά, θα λέγαμε, υλικά.

Οι άνθρωποι του Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου, χάρη στις προόδους της τεχνολογίας και της επιστήμης, έχουν κερδίσει την απόλυτη ευτυχία, προσωπική και συλλογική, μ’ αντάλλαγμα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συγκροτούν την ανθρώπινη φύση: την μητρότητα, τον έρωτα, τα συναισθήματα, την ελευθερία της σκέψης, την προσωπικότητα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι άνωθεν επιβεβλημένη από κάποια σκοτεινή δεσποτική ελίτ, αλλά αποτελεί προϊόν ελεύθερης επιλογής των ίδιων των ανθρώπων.

Όντας προικισμένος μ’ εξαιρετική ευρυμάθεια και διορατικότητα, ο Χάξλεϊ έβλεπε πως οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν κι αυτήν ακόμα την ανθρώπινή τους ιδιότητα στο αέναο κυνήγι της ευτυχίας. Αυτή του η παρατήρηση -που επιβεβαιώνεται στην πολύπλοκη εποχή μας, περισσότερο από ποτέ- κατέστησε τον Χάξλεϊ, στα μάτια όλων, πραγματικό προφήτη.

Η παράσταση εξετάζει το δίπολο ουτοπίας και δυστοπίας. Εμπνέεται τόσο από το κείμενο του Χάξλεϊ, όσο και από την ίδια την προσωπικότητά του, στοιχεία της οποίας δανείζεται για να δημιουργήσει την Γυναίκα: προφήτισσα ή μητέρα, ερωμένη ή βασίλισσα των μυρμηγκιών, αυτήοραματίζεται τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο, το επόμενο επίπεδο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, προσδοκώντας τη λύτρωση από τους πειρασμούς και τις απογοητεύσεις που επιβάλλει η ζωή στην εύθραυστη σημερινή ανθρώπινη φύση.

Η Γυναίκα της παράστασης δεν αποτελεί ούτε υποκατάστατο του Χάξλεϊ, ούτε χαρακτήρα του μυθιστορήματός του, ούτε αρχέτυπο, ούτε σύμβολο. Σμιλεμένη με τα υλικά της ζωής, διαβρωμένη από τις χαρές και τις λύπες της ύπαρξης, τραυματισμένη από τον έρωτα, δυνατή λόγω των εμπειριών της, είναι μια πραγματική γυναίκα, απολύτως μοναδική κι ανεπανάληπτη: είναι η μάνα που θα γεννήσει το μέλλον.

Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος στο Θέατρο Σημείο είναι ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό συμβάν. Συμμετέχει στην πιο επίκαιρη συζήτηση της εποχής μας: ποιο θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, τώρα πια; -και ποιο θα είναι το μέλλον της Τέχνης;

Συντελεστές:
Κείμενο, Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής
Εικαστική διαμόρφωση: Γιώργος Σταματάκης
Μουσική: Ιάσωνας Wastor
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Πουλή
Παραγωγή: Θέατρο Σημείο

Διανομή: 
Γυναίκα: Δανάη Παπουτσή

Μουσικός επί σκηνής: Ιάσωνας Wastor

Δείτε που παίζεται (0)

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
Φωτογραφίες & Βίντεο (4)

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 12€
Φοιτητικό, άνω των 65 ετών: 8€
Ανέργων: 5€

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2021