Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Ομαδική έκθεση "Υγρή καρδιά"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Ομαδική έκθεση "Υγρή καρδιά"

0.0
Περιγραφή
Το πολύπλευρο καλλιτεχνικό - ερευνητικό πρόγραμμα "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" εγκαινιάζει τις δράσεις του στις 22 Μαρτίου 2023 με την εικαστική έκθεση Υγρή καρδιά σε επιμέλεια Ελένης Ρήγα.

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών είναι προϊόν της συνεχούς έρευνας της επιμελήτριας πάνω στον "οικοφεμινισμό" – ένα θεωρητικό και πολιτικό κίνημα, αμάλγαμα φεμινισμού και οικολογίας. Με κεντρικό στοιχείο την Υγρή καρδιά, το πηγάδι που υπάρχει στον χώρο του ATOPOS cvc, το πρόγραμμα επιχειρεί να διερευνήσει διαφορετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και τις συνέπειες που επιβαρύνουν άνισα τα σώματα των γυναικών, των κουήρ, τρανς και ιθαγενών ατόμων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, καλλιτέχνιδες και ερευνητές/τριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν σε πλήθος διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικών δράσεων, εστιάζοντας σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και το σώμα.

Από τη θέση του Μεσογειακού Νότου, οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση Υγρή καρδιά διερευνούν προβλήματα όπως η λειψυδρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος – η οποία οφείλεται σε βιομηχανικές, τουριστικές και στρατιωτικές δραστηριότητες–, αλλά και η μόλυνση των υδάτων εξαιτίας των πλαστικών και των μικροπλαστικών.

Οι Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ δημιουργούν το τοποειδικό γλυπτό A Conservation of Water-Writings, το οποίο τροφοδοτείται από συναντήσεις γύρω από το πηγάδι και προσπαθούν να ανασυνθέσουν την ιστορία των κρυμμένων νερών της περιοχής του Μεταξουργείου. 

Στην περφόρμανς για την κάμερα SeaMonster II, η Ελένη Μυλωνά σκηνοθετεί το δικό της σώμα ανάμεσα σε πλαστικά απόβλητα που έχει μαζέψει από τις ακτές της Αίγινας. Το έργο της πραγματεύεται το μέλλον του πλανήτη, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την αλληλεξάρτηση των "σωμάτων νερού".

H Μαρία Νικηφοράκη παρουσιάζει τα οπτικοακουστικά έργα Hydrodance: Devil’s Well και Hydrodance: Elephant Cave, δυο πρωτότυπες υποβρύχιες χορογραφίες με δύτριες ελεύθερης κατάδυσης στο Πηγάδι του Διαβόλου στην Αττική και το Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη, και διερευνά την απώλεια της θαλάσσιας βιοποικιλότητας εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. 

Το οπτικοακουστικό έργο To Fall With Grace της Δέσποινας Χαριτωνίδη, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης Naiads, καταπιάνεται με τις αθέατες διαδικασίες των ανθρώπινων παρεμβάσεων σε περιβάλλοντα που σχετίζονται με το νερό, καθώς και με τις συνέπειές τους στις ανθρώπινες και τις μη ανθρώπινες ζωές.

Εγκαίνια: 22 Μαρτίου 2023, 18:00


Παράλληλες δράσεις -ξεναγήσεις

Δράσεις.
• Παρασκευή 09.06.2023, 21:00–22:30
H βραδιά θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή από τη Μαργαρίτα Τσώμου, καθηγήτρια σύγχρονου θεάτρου, επιμελήτρια του HAU – Hebbel am Ufer του Βερολίνου και ιδρύτρια του ποπ φεμινιστικού περιοδικού Missy Magazine γύρω από τον "πλανητικό φεμινισμό" (planetary feminism). 
Θα ακολουθήσει προβολή αποσπασμάτων της ταινίας Transindigenous Assembly της Joulia Strauss, αυτόχθονης Mari εικαστικού και ιδρύτριας της Αυτόνομης Ακαδημίας.Το βράδυ θα κλείσει με μια συζήτηση ανάμεσα στη Μαργαρίτα Τσώμου, τη Joulia Strauss και την Ελένη Ρήγα σχετικά με τις πρακτικές τους και τα αλληλένδετα ζητήματα των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των κουήρ και των αυτόχθονων στο ευρύτερο πλαίσιο του οικοφεμινισμού.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Athens Pride.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

• Πέμπτη 15.06.2023, 18:00–21:00
Δημιουργία του Νομαδικού Συντάγματος. Ανοιχτή συνέλευση για την ιθαγένεια, τα πολιτικά δικαιώματα και τη μετανάστευση.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ψιθυριστή μετάφραση στα ελληνικά

• Παρασκευή 16.06.2023, 18:30–20:00
Παρουσίαση του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών υπό το πρίσμα του οικοφεμινισμού από την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

• Πέμπτη 22.06.2023, 17:00–21:00 και  Παρασκευή 23.06.2023, 17:00–21:00
Το πρότζεκτ #unmapping της Χαρίκλειας Χάρη (Μικρογεωγραφίες) σχεδιάζει δύο διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου, με αφετηρία το πηγάδι του ATOPOS cvc:
- Πέμπτη 22-06-2023 Μια διαδρομή αφιερωμένη στη φύση μέσα στην πόλη. Ξεκινώντας από τον ATOPOS cvc, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα ακολουθήσουν το υπογειοποιημένο ρέμα του Κυκλοβόρου ως το ρέμα του - Προφήτη Δανιήλ.
- Παρασκευή 23.06.2023. 
Μια διαδρομή αφιερωμένη στη συμβίωση. Η αφετηρία της βρίσκεται στην αυλή γύρω από το πηγάδι του ATOPOS cvc, όπου θα συζητήσουμε για το νερό ως κοινό αγαθό.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχήςεδώ. 

Ξεναγήσεις.

• Πέμπτη 01.06.2023, 19:00–21:00
Επίσκεψη στην έκθεση Υγρή καρδιά και γνωριμία με την καλλιτέχνιδα Ελένη Μυλωνά, δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου SeaMonster II και των φωτογραφικών έργων Woman Rising, Head Gear, White και Green Net.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά. 

• Παρασκευή 02.06.2023, 18:00–20:00
Ειδική ξενάγηση από την καλλιτέχνιδα Δέσποινα Χαριτωνίδη, συμμετέχουσα στην έκθεση Υγρή καρδιά με αφετηρία το οπτικοακουστικό έργο To Fall with Grace και τα γλυπτά Eruption Tears.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά στις 18:00 και στα αγγλικά στις 19:00.

• Πέμπτη 08.06.2023, 18:00–20:00
Ειδική ξενάγηση από την καλλιτέχνιδα Μαρία Νικηφοράκη, συμμετέχουσα στην έκθεση Υγρή καρδιά, και τις δύτριες-περφόρμερ του οπτικοακουστικού έργου Hydrodance: Elephant Cave, Άννα Ηλιάδου, Anastasia Kutkovska και Fayrouz El Mehdawi με άξονα τη δημιουργική διαδικασία της υποβρύχιας χορογραφίας και της ενσώματης εμπειρίας της ελεύθερης κατάδυσης στο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Κρήτη.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. 

• Παρασκευή 16.06.2023, 20:00–21:00
• Παρασκευή 30.06.2023, 19:00–21:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ. 

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (6)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo