Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Γιώργος Παπασταθόπουλος και Πάνος Καμπύλης έκθεση ζωγραφικής "Here’s to a Brave New World"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Γιώργος Παπασταθόπουλος και Πάνος Καμπύλης έκθεση ζωγραφικής "Here’s to a Brave New World"

0.0
Περιγραφή
Το κοσμογονικό σοκ της πρόσφατης πανδημίας κλόνισε το αυτάρεσκο αφήγημα του σύγχρονου ανθρώπου ως παντοδύναμου διαχειριστή του πλανήτη, ενώ έθεσε παράλληλα αμείλικτα ερωτήματα αναφορικά με την εγκυρότητα του υφιστάμενου μοντέλου διαβίωσης. Ο σύγχρονος κόσμος φαίνεται ν’ ασφυκτιά και ν’ αναζητά εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον. Μάλιστα, όσοι προεξοφλούν το αναπόφευκτο των επερχόμενων αλλαγών, τολμούν ήδη να διεξάγουν μακροσκελείς συζητήσεις για την φυσιογνωμία αυτού του "θαυμαστού, καινούργιου κόσμου" που οραματίζονται, προσπαθώντας να περιγράψουν τις αρχές και την φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπουν κάθε νέα πρωτοβουλία επανεκκίνησης έτσι ώστε ν’ αποφευχθούν οι αστοχίες του παρελθόντος που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. 

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως για την επιτυχία αυτού του το τολμηρού εγχειρήματος είναι σημαντικό η πρωτοβουλία των κινήσεων να δοθεί σε όσους έως τώρα βρίσκονταν μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και δεν βαρύνονται από τα λάθη του παρελθόντος. Ο κίνδυνος επιστροφής στις τραγικά αποτυχημένες νόρμες του παρελθόντος ή παρεκτροπής σε κόσμους δυστοπικούς, όπως ο "θαυμαστός καινούργιος κόσμος" του A. Huxley, ελλοχεύει. Ο ρόλος της τέχνης, ειδικότερα των νέων καλλιτεχνών, που διακρίνονται για την φρεσκάδα του βλέμματος και την αγνότητα των προθέσεών τους, θα πρέπει να είναι καίριος. Οι νέοι δημιουργοί εξορισμού δικαιούνται να έχουν λόγο σ’ αυτήν την προσπάθεια να γραφτεί ξανά το σενάριο της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη. Υπό το πρίσμα αυτό, η έκθεση ζωγραφικής "Here’s to a Brave New World", η οποία φιλοξενείται στην γκαλερί Arte Visione από 28 Ιανουαρίου έως 12 Φεβρουαρίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. Η πρώτη ατομική έκθεση δυο νέων και πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών, του Γιώργου Παπασταθόπουλου και του Πάνου Καμπύλη, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική συγκυρία, αφού μπορεί ουσιαστικά να εκληφθεί ως η έμπρακτη απόδειξη της εγκυρότητας των ισχυρισμών όσων επιμένουν στην ανάγκη μας να εμπιστευθούμε την καθαρότητα του βλέμματος των νέων. 

Ήδη με τον τίτλο της έκθεσής τους οι δυο πρωτοεμφανιζόμενοι καθιστούν σαφείς τις προθέσεις τους. Με την φράση αυτή έρχονται να υπενθυμίσουν, όλο σαρκασμό, κλείνοντας πονηρά το μάτι στον επισκέπτη, πως οι αγαθές προθέσεις δεν προεξοφλούν αναγκαστικά την ευτυχή κατάληξη κάθε προσπάθειας. Αντίθετα, θα πρέπει να τις συνοδεύει η ειλικρινής διάθεση αυτοκριτικής και γενναιότητα στην επανεξέταση των κακών κείμενων. Οι ίδιοι, οπλισμένοι με την ρομαντική ορμή που χαρακτηρίζει την ηλικία τους, δεν διστάζουν να επιδείξουν, μέσω των έργων αυτής της έκθεσης, μοναδική οξυδέρκεια και γνήσια διαισθητική αντίληψη. Οι συνθέσεις απεικονίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο στην πραγματική του διάσταση, χωρίς ψεύτικους ηρωισμούς και ηθογραφικές καλλιγραφίες, έτσι όπως βιώνει την αδιέξοδη καθημερινότητα αλλοτρίωσης και απώλειας ταυτότητας...

Σωτηροπούλου Χριστίνα
Ιστορικός Τέχνης. 

Η Γκαλερί το Σάββατο και την Κυριακή λειτουργεί με ραντεβού.


Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (8)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2021