Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Γεωργία Καρύδη έκθεση "Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες
Περφόρμανς (Θέατρο)
ξενάγηση (Διάφορα)

Γεωργία Καρύδη έκθεση "Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης"

0.0
Περιγραφή
Με άξονες αφετηρίας τη φωνή, τη μουσική και τη φεμινιστική λογοτεχνία γύρω από τη φιλία, η έκθεση "Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης" παρουσιάζει ένα καινούργιο σύνολο έργων της Γεωργίας Καρύδη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο THF RAW, τη σειρά σύγχρονων εκθέσεων του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Η καλλιτέχνιδα, μουσικός, performer και ραδιοφωνική παραγωγός αναφέρεται συχνά στο έργο της με τον όρο "live sets". Με γνώμονα τη μελέτη για τη ζωντανή επιτέλεση, τα "live sets" επικεντρώνονται στα φωνητικά και χαρακτηρίζονται από έναν παραστατικό τρόπο, που πηγάζει από τη ζωγραφική, την περφόρμανς, τις λεκτικές παρτιτούρες, τα γλυπτά και από άλλα μέσα.

Η έκθεση έχει δημιουργηθεί σε διάλογο με την επιμελήτρια Αγγελική Τζωρτζακάκη, ως μια ανθολογία προτάσεων συνάντησης και σύνδεσης, οι οποίες έχουν σκοπό να ενδυναμώσουν και, παράλληλα, να μαλακώσουν τα όρια που ορίζουν τις υποκειμενικότητες, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας. Οι επιτελεστικές δράσεις φωτίζουν σημεία επαφής, καθιστώντας τα αδρά, και δίνουν στη φωνή και στην ακοή μια μεταβαλλόμενη χωρική διάσταση, που μετατοπίζει και ενεργοποιεί λανθάνουσες διεργασίες συναισθηματικού και πολιτισμικού φορτίου, ιδιαίτερα του φύλου. Οι παραπάνω προτάσεις που παίρνουν τη μορφή γραφικών και λεκτικών παρτιτούρων, μιας κινούμενης ηχητικής εγκατάστασης, μιας γλυπτικής παρέμβασης και ενός προγράμματος παραστατικών δράσεων, καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια προσωπική, αλλά και από κοινού συνθήκη, όπου η σκηνή και ο δημόσιος χώρος συναντώνται.

Ο όρος γραφική ή λεκτική παρτιτούρα (score) πρωτοεμφανίστηκε ως ένα μουσικό έργο σημειωμένο με σχέδια και λέξεις αντί για νότες. Πλέον ο όρος αναγνωρίζεται ευρύτερα στις παραστατικές τέχνες "ως ένα σύνολο οδηγιών [...] που σχετίζονται είτε με τη δημιουργία μιας παράστασης και χρησιμεύουν ως αφετηρία για αυτοσχεδιασμό, είτε ως εργαλείο&;;;nbsp;επικοινωνίας για τη δημιουργία κίνησης και δράσης". 

Η έκθεση βασίζεται σε μία ηχητική διαδρομή, λόγω αυτού συνίσταται η χρήση των προσωπικών σας ακουστικών.

Καλλιτέχνης: Γεωργίας Καρύδη
Επιμέλεια: Αγγελική Τζωρτζακάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη
Βοηθός Παραγωγής: Νεφέλη Σιαφάκα

Εγκαίνια: 4 Απριλίου 2024, από τις 18:00 έως τις 21:00
Ζωντανή μουσική περιήγηση: 19.30

Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων:
• The Voice is also an Ear
Συζήτηση με τη Δανάη Στεφάνου και τη Γεωργία Καρύδη, προβολή του ντοκιμαντέρ That Riff Ensemble και Live Set
13 Απριλίου 2024, Σάββατο, 19.00 - 21.00

Με σημείο εκκίνησης το έργο της That Riff Ensemble (2022), και σε συζήτηση με τη θεωρητικό ήχου και μουσικολόγο Δανάη Στεφάνου, η Γεωργία Καρύδη στοχάζεται για την πολιτική διάσταση που παίρνει η εναρμόνιση των φωνών στα φωνητικά σύνολα (ντουέτα, πολυφωνικά σύνολα, χορωδίες, δεύτερα φωνητικά) από την παραδοσιακή ως και την ποπ μουσική. Οι δύο ομιλήτριες εξετάζουν τις δυναμικές που εντοπίζονται μεταξύ κύριας και δευτερεύουσας φωνής, αλλά και με το παρόν ακροατικό κοινό. Φωτίζοντας τον δομικά δευτερεύοντα ρόλο στη μουσική σύνθεση, την παρουσία τους πάνω στη σκηνή, καθώς και τη σχέση τους με την πρωταγωνιστική φωνή, δημιουργούνται σημεία πρόσβασης και επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων μερών, που μεταβάλλουν τις ιεραρχικές δομές. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Ακολουθεί ηλεκτροακουστικό μουσικό set, όπου η Γεωργία Καρύδη αφηγείται, τραγουδά και απαγγέλει, με λυρικό τρόπο, την ανθολογία προτάσεων συνύπαρξης, όπως παρουσιάζονται στα έργα της έκθεσης.

Κόστος συμμετοχής: 5€
Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

• Πώς να ειπωθεί ένα τραγούδι
Εργαστήριο με την Γεωργία Καρύδη
26 Απριλίου 2024
Παρασκευή, 18.00 - 20.00

Ξενάγηση με την επιμελήτρια της έκθεσης Αγγελική Τζωρτζακάκη
11 Απριλίου, 30 Μαΐου 2024
Πέμπτη, 18.30

Finissage Ωδή στη φιλία: κονσέρτο στην ταράτσα του Ιδρύματος B. & M. Θεοχαράκη
30 Μαΐου 2024, Πέμπτη, 19.30-21.00
Για το finissage της έκθεσης  η Γεωργία Καρύδη συγκεντρώνει πέντε ντουέτα, που έχουν παρουσιαστεί αρχικά σε έργα περφόρμανς, σε ένα pocket κονσέρτο 
στην ταράτσα με ακουστική κιθάρα.

Συμμετέχουν:
Στε Ατζέμη
Φίλιππος Διαμαντόπουλος
Φοίβος Ζήτης
MC Yinka

Είσοδος ελεύθερη.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (5)

Εισιτήρια

2€
Κλείστε εισιτήριο εδώ.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo