Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Εmily Wilson διάλεξη "Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Εmily Wilson διάλεξη "Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού"

0.0
Περιγραφή
Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει σειρά διαλέξεων στη μνήμη της Θάλειας Ποταμιάνου για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, τις οποίες θα δώσει η Δρ. Emily Wilson, αναγνωρισμένη κλασική φιλόλογος και μεταφράστρια της Οδύσσειας του Ομήρου. 

Οι τρεις, διαφορετικές, διαλέξεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο και θα προβληθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου, στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου 2023, στην Ουάσιγκτον D.C. στις 24 Ιανουαρίου 2024 και στη Ν. Υόρκη στις 8 Μαΐου 2024.
"Οι τρεις διαλέξεις μου θα εξετάσουν τα θέματα του ηρωικού μεγαλείου, της μοίρας και της σοφίας τόσο στα ομηρικά έπη όσο και σε άλλα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας", εξήγησε η καθ. Wilson. "Θα επανεκτιμήσω τις συνδέσεις, τα κενά και τις διαφορές μεταξύ της αρχαιότητας και των σύγχρονων πολιτισμών".

Η Ετήσια Σειρά Διαλέξεων Θάλειας Ποταμιάνου, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον περιβάλλον ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων που θα προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ένας διακεκριμένος, διεθνούς φήμης ερευνητής ή ερευνήτρια επιλέγεται κάθε χρόνο για να διεξάγει έρευνα και να αναπτύξει προγράμματα σε κάποιο θέμα σχετικό με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η έρευνα κορυφώνεται με τουλάχιστον τρεις ετήσιες δημόσιες διαλέξεις, οι οποίες δίνονται στην Αθήνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Φωκίωνα Ποταμιάνου, Επιτρόπου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που αφιέρωσε αυτή τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της γιαγιάς του, μιας διακεκριμένης Ελληνίδας βιοχημικού, επιστήμονα και φιλανθρώπου.

Η Emily Wilson έχει μελετήσει τις βαθιές και ποικίλες επιρροές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας σε μεταγενέστερους πολιτισμούς, προσεγγίζοντας τα έργα της αρχαίας ποίησης και φιλοσοφίας μέσα από νέες, απροσδόκητες οπτικές γωνίες, καθιστώντας τα πολύπλοκα αυτά κείμενα προσιτά στο σύγχρονο κόσμο. Οι μελέτες της έχουν ρίξει νέο φως στα έργα των αρχαίων συγγραφέων και έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να αναδείξουν μια οπτική συμπερίληψης και ποικιλομορφίας στις κλασικές σπουδές.

Είναι, ίσως, περισσότερο γνωστή για την αναγνωρισμένη από τους κριτικούς μετάφραση της Οδύσσειας στα αγγλικά (2017), η οποία προσφέρει μια φρέσκια και μοναδική μετάφραση του ομηρικού έπους σε ιαμβικό πεντάμετρο. Η Οδύσσεια της Wilson χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα ‘The New York Times’ ως ένα από τα 100 αξιολογότερα βιβλία του 2018, ενώ προκρίθηκε και για το Εθνικό Βραβείο Μετάφρασης του ίδιου έτους. Το 2019, η Wilson έλαβε την υποτροφία MacArthur (γνωστή και ως "υποτροφία για ιδιοφυΐες") για το σύνολο του έργου της που κάνει προσιτή την κλασική λογοτεχνία σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η Emily Wilson είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Πρόεδρος του Προγράμματος Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Η πολυαναμενόμενη μετάφραση της Ιλιάδας πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτό το Σεπτέμβριο από τον εκδοτικό οίκο W.W. Norton & Company.

2023–2024: Οι Μύθοι, η Μαγεία και το Μυστήριο των Αρχαίων Ελλήνων:
Εξερευνώντας τις Συνδέσεις με το Σύγχρονο Πολιτισμό

Πρόγραμμα Διαλέξεων:

• Διάλεξη Α΄: Η Τρωτότητα του Ηρωϊσμού (The Vulnerability of Heroism)
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023
19:00 μμ (Ελλάδα) / 12:00 μμ EDT (ΗΠΑ)
Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι

• Διάλεξη Β΄: Μοίρα, Παράδοση, Επιλογή (Destiny, Tradition, Choice)
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024
18:00 μμ EDT (ΗΠΑ)
Georgetown University, Washington, D.C.

• Διάλεξη Γ΄: Η Σοφία των Μύθων (The Wisdom of Stories)
Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024
18:00 μμ EDT (ΗΠΑ)
St. Bartholomew’s Church, New York City

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε εγκαίρως τη θέση σας, δείτε εδώ.  

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (10)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo