Φίλτρα
Βρέθηκαν 0 εκδηλώσεις
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2017
A
Εκθέσεις
Έκθεση "Εκ γυναικός.....πηγάζει τα κρείττω - διαδρομές στις αρχειακές πηγές"
Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Έκθεση "Εκ γυναικός.....πηγάζει τα κρείττω - διαδρομές στις αρχειακές πηγές"
0.0
Περιγραφή
Από την Τετάρτη 6 και μέχρι τις 29 Μαρτίου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και της ΕΡΤ διοργανώνουν την έκθεση "Εκ γυναικός...πηγάζει τα κρείττω - διαδρομές στις αρχειακές πηγές". Η πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού για το συγκεκριμένο θέμα, ψηφιακού και πρωτοτύπου, τεκμήρια της οποίας εκτίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., αναδεικνύει τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση ως βασικό θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ως παράμετρο συνδιαμόρφωσης της ελληνικής ιστορίας.

Η έκθεση απαρτίζεται από δεκαεννέα ψηφιακές συνθέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε επτά θεματικές ενότητες σχετικά με τη γυναικεία παρουσία και δράση: Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός, Κοινωνία (Οικογενειακός βίος -Χειραφέτηση – Στερεότυπα), Αντίσταση, Πολιτική, Διεθνή. Η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών συμμετέχει με τεκμήρια από το Αρχείο της σκηνοθέτιδας Μαρίας Πλυτά. Οι συνθέσεις που αναφέρονται σε γυναικείες προσωπικότητες του 19ου αιώνα και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Θηλέων, σχηματίστηκαν αμιγώς από τεκμήρια των Γ.Α.Κ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 18:00 με καλεσμένη ομιλήτρια την Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης απόδοση κειμένων από το θεατρικό έργο "Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη", από τους Περικλή Μοσχολιδάκη, ηθοποιό-σκηνοθέτη και Μάγδα Κατσιπάνου, ηθοποιό.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μεταξύ 17:00 και 17:45, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τους επιμελητές της έκθεσης αρχειακού υλικού και προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ "Περισκόπιο – Ελληνικό Φεμινιστικό Έντυπο" από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο των δράσεων "Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου".

Συντελεστές


Δείτε που παίζεται (0)

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Εισιτήρια

Δωρεάν, με προγραμματισμένα ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 210-6782278, [email protected] 
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2017