Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Διαλέξεις με θέμα "Οι λειτουργίες του Κήπου"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Διαλέξεις με θέμα "Οι λειτουργίες του Κήπου"

0.0
Περιγραφή
Οι τρέχουσες εκδηλώσεις έχουν είτε ακυρωθεί, είτε αναβληθεί, λόγω κορωνοϊού. Παρακαλούμε αναζητήστε Online εκδηλώσεις ή πιο μελλοντικές.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται μια νέα σειρά διαλέξεων με θέμα "Οι λειτουργίες του κήπου" από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης Φαίη Ζήκα στο Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

O κήπος είναι μια προσπάθεια σύνδεσης του ανθρώπου με την φύση, με πολλαπλές λειτουργίες: αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, φιλοσοφικό στοχασμό, καλλιέργεια και προγραμματισμό, ψυχαγωγία και αισθητική απόλαυση, έκθεση φυτών και ζώων (και ο ζωολογικός είναι κήπος), βοτανική έρευνα, καρποφορία και περιορισμένη αγροτική παραγωγή (το περιβόλι ή ο μπαξές θεωρούνται επίσης κήποι). H έννοια και η πρακτική του κήπου φαίνεται ότι προέρχονται από την Ανατολή, κατά κύριο λόγο από την αρχαία Περσία. Εξάλλου, και ο δικός μας παράδεισος προέρχεται από την περσική λέξη pairi-daeza που σημαίνει περίκλειστος. Άρα ο κήπος, από τις απαρχές του, είναι συνδεδεμένος με ένα όριο, τοίχο ή φράχτη, έστω και νοερό, όριο το οποίο τον ξεχωρίζει από τον έξω κόσμο, δημιουργώντας συνθήκες οικειότητας και προστασίας μέσα στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί καλύτερα η ζωή αλλά και να διερευνηθεί η φθορά και ο θάνατος (εφόσον τα υλικά του είναι ως επί το πλείστον φθαρτά), η σχέση ανθρώπου και φύσης, η διάκριση ιδιωτικού και δημόσιου. Ταυτόχρονα, το προστατευμένο αυτό περιβάλλον παρέχει συνθήκες για την προώθηση της καλλιέργειας με τη διττή σημασία του όρου –δηλαδή, και της γης και του πνεύματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τον 18ο αιώνα ο φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ περιέλαβε τον κήπο και τη διαμόρφωση τοπίου στις καλές τέχνες ως "τέχνη της ωραίας διάταξης των προϊόντων της φύσης". Με λίγα λόγια, ο κήπος συνιστά έναν μικρόκοσμο άσκησης της τέχνης του βίου και κατάκτησης του ευ ζην.

Πέμπτη 22/10: Ο κήπος ως ιδιωτικός και δημόσιος χώρος
Τετάρτη 25/11: Ο κήπος ως τέχνη

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Δείτε που παίζεται (0)

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: 2μ
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2020